[TR] Web Tabanlı Programlar
Herkese Merhabalar,
Bugünkü yazımda web tabanlı programlardan bahsetmek istiyorum. Web teknolojilerinin gelişmesiyle beraber browser tabanlı oldukça yararlı ve kullanımı da bir o kadar kolay programlar ortaya çıkmaya başladı. Hatta bunun bir üst aşaması olarak ChromeOS browser tabanlı bir işletim sistemi bile var. Ayrıca bu tarz programların projelerine dosyalarına her bilgisayardan ulaşabilmek, kurulum yapmadan bir çok şeyi halletme gibi avantajları da var. Böyle olunca ben de bu şekilde çalışan yararlı programları bir yazı altında toplamak istedim. Bilmediğim daha bir sürü program olduğuna eminim eğer bana yollayabilirseniz onları da yazıya ekleyebilirim.
Scheme It
https://www.digikey.com/schemeit/
Devre şeması çizilebilen pcb tasarlanabilen programdır. Digikey tarafından geliştirilmektedir. Kayıt olmanıza bile gerek yok tıklayın ve devrenizi çizmeye başlayın.
Codenvy
Browser üzerinden kod yazıp yazdığınız kodları derleyebileceğiniz bulut tabanlı ide. Desteklediği programramlama dili yelpazesi ise oldukça geniş.
123D Circuits
Elektronik devreler tasarlayıp simüle edip devreleriniz için PCB tasarlayabilirsiniz. Simülasyonlarınızda Arduino kullanabilirsiniz istediğiniz kodları da yüklemeniz mümkün. Programın kullanımı oldukça basit ve ciddi işler çıkarılabiliniyor. Autodesk firması tarafından geliştirilmekte olan bir program.
Pixlr
https://pixlr.com/editor/
Browser üzerinden fotoğraf düzenleyebileceğiniz bir program. Kayıt bile olmadan direk kullanmaya başlayabiliyorsunuz.
Codebender
Tarayıcı tabanlı Arduino IDE’sı kütüphane desteği ve kod paylaşımı yönünden çok iyi durumda. Kodunuzu yazıp kütüphanelerinizi online olarak ekleyip kodunuzu derleyip Arduino’ya yükleyebiliyorsunuz.
C9
Codenvy gibi bu da browser tabanlı bir IDE. Bir sürü programlama dili seçeneği mevcut.
Designmantic
https://www.designmantic.com/
Logo dizayn programı, çok geniş bir ayar yelpazesi sunuyor ve kullanımı çok basit. Afiş kartvizit dizaynı gibi seçenekleri var.
Wolfram Alpha
https://www.wolframalpha.com/examples/
Bu site hakkında sayfalarca yazı hazırlanabilir sanırım. En başta matematik problemlerini çözmek için ortaya çıkmış site veri tabanını o kadar genişletti ki çözüm sunduğu şeyler buraya sığdıramayacağım kadar uzun. Görüntü işleme ile resimdeki nesnelerin tahmin edilmesinden, müzikten, alışverişten, yiyecek içeceğe varıncaya kadar geniş bir konuya yayılmış durumda. Bir çok bilimsel hesaplamayı kolayca yapabilir üstüne nasıl yapılacağını da buradan öğrenebilirsiniz. Üniversiteleri araştırıp eğitim kariyerinizi planlayabilirsiniz. Günlere göre döviz kurları verilerini erişip onları istediğiniz gibi işleyebilirsiniz. Şu anki favori sitelerimden biri.
Biodigital Human 3D
https://human.biodigital.com/index.html
Bu da oldukça etkileyici bir çalışma. Human 3D programı kapsamında insan vücudu en küçük kılcallarına kadar modellenmiş. İstediklerinizi seçip istediklerinizi kaldırıp katman katman inceleyebilmeniz mümkün. Bir sürü hastalık için de yazılar ve vücuttaki hangi bölgeleri etkilediğini gösteren animasyonlar oluşturulmuş. Ayrıca bir kaç tık ile örneğin kolun anatomisine ulaşıp her hangi bir kasın üzerine tıklayıp işlevine ulaşabilirsiniz.
MIT App Invertor
https://appinventor.mit.edu/explore/
MIT App Inventor görsel programlama kullanarak Android programları yapmanıza yarayan bir sitedir. 5 dakika içerisinde android programınızı yapıp telefonunuza yükleyebilirsiniz. Arayüzü ve arkasındaki tüm kodu sürükle bırak ile tasarlıyorsunuz ama bu basitliği yapabileceklerinizi neredeyse hiç sınırlamıyor. Bir çok sorunuzu çözecek uygulamaları kolayca yapmanız mümkün.
Talky
Basit video chart programı. Sadece bir kaç link paylaşarak kolayca beraber konuşmak mümkün.
Draw.io
Basit bir şema, flowchart, tablo çizme programı. Direk google drive veya dropbox üzerinden çalışılabiliyor. Kullanımı kolay aynı zamanda başarılı ve çok fazla çeşit çizimler yaratabileceğiniz bir program.