M.Ozan Unal

[TR] Linuxta Kullanabileceğiniz 10 Yararlı Program

· Mehmet Ozan Ünal

Herkese Merhabalar,

Bugünkü yazımda Linuxta kullanabileceğiniz bir kaç yararlı programdan bahsetmek istiyorum. Bu programlar windows kullanıcılarının aşina olduğu, güzel alternatif programlar. Ben de kullandığım bu programları sizinle paylaşmak istedim. Yani öyle Linux’taki en iyi 10 program bunlar, hepsi sıfır hatalı diye iddalı bir başlıkla çıkmıyorum kaşınıza :D. Neyse programlara geçelim.

  • İlk program Ubuntu Software Center. Bu program üzerinden Ubuntu’da çalışabilen bir çok programa ulaşabiliyorsunuz ve onları indirip kurabiliyorsunuz. Güzel şekilde kategorize edilmiş ve eklenti seçeneklerini seçme özelliği eklenmiş gerçekten hoş ve işleri kolaylaştıran bir program.

  • İkincisi, olmazsa olmaz programımız Mozilla Firefox. İnternete girmek tabi ki Ubuntu’da da sıkça kullanılan bir eylem. Mozilla bu iş için en iyi araçlardan biri. Bir tarayıcıdan istenilen tüm özelliklere sahip.

  • Sıradaki programımız GIMP. Bu bir resim düzenleme programı. Özellikleri ise ünlü Photoshop programı ile yarışır düzeyde. Efektleri, filtreleri, layerlarla çalışabilme özellikleri hoş gerçekten.

  • Evveeet! 4. Sıradaki programımız Phyton IDLE. Phyton 2 ve 3 için ayrı versiyonları mevcut. Linuxun anadillerinden biri olan Phyton’da kod yazmak için sayısız IDE seçeneğinizden biri. Basitliğiyle beni cezbetti. Programı açmışken de bir “Hello World” yazmamak olmaz dedim, yazdım.

  • Programımız Libre Office. Bu program Microsoft Office alternatifi olarak düşünülmüş. Onun dosyalarını açabiliyor, değiştirebiliyor. Nerdeyse tüm Office dosya türlerini destekliyor.

]

  • Programımız gerçekten bedava alternatifleri arasında en iyi program. İsmi Blender. Bu programla 3D modelleme, animasyonlar, efektler yapabilirsiniz. Hatta mevcut oyun motoru ile kendi 3D oyununuzu yapabilirsiniz. Program gerçekten çok professyonel, modelleme, texturing, animasyon yapma konusunda çok başarılı. Başka platformların kullanıcısı olsanız bile denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

  • Arduino, Open Source camiasının en popüler platformlarından biri. Arduinoyu bilmeyenler için anlatayım. Hobi elektronikçileri için üretilmiş mikro denetleyici kartı. Oldukça popüler ve çok çeşitli uygulamaları mevcut. Bu program ise o karta kod yazmaya ve derleyip yüklemeye yarıyor. Java tabanlı bir program olduğu için Linux’ta sorunsuz çalışıyor.

  • Vlc player medya dosyaları oynatmada (her türlü video ve ses dosyası) Windows’ta olduğu gibi Ubuntu’da da yanımızda.

  • 9.Programımız Ubuntu terminal programı. Linux tabanlı işletim sistemlerinde aslında çoğu iş terminalden yapılıyor. Ubuntuda bu biraz azaltılmış fakat yine de oldukça lazım olan bir program zaten dahili olarak bulunuyor. Bir çok işlem buradan yürütülüyor. Mesela aşağıdaki kodda ben ekran görüntüsünü almıştım.

  • Ve son programımız, Eclipse. Bu program açık kaynak kodlu bir IDE. Bir çok programlama dilini destekliyor. En çok Java dilinde program geliştirmek için kullanılıyor. Oldukça kullanışlı ve güçlü bir yazılım geliştirme aracı son olarak, bunu da tavsiye ediyorum. Tekrar görüşmek üzeree…

Not: Bu arada geçen yazımda Flash belleğe ubuntu kurmaktan bahsetmiştim fakat o şekilde kurduktan sonra Türkçe klavye ayarlamasını manuel yapmak gerekiyor. Ben de bu eksik olmuş gibi hissettim.Anlatayım o zaman;
İlk önce En yazan yere tıklayıp oradan “Text Entry” seçiyoruz. Daha sonra + tuşuna basıp kullandığımız klavyeyi “Add” tuşu ile ekliyoruz.

Yine aynı yere tıklayarak En ile Tr’yi değiştiriyoruz böylece klavye girişimiz Türkçe klavye olmuş oluyor.

Masaüstümüzün son hali böyle oluyor. Güle güle kullanın.