M.Ozan Unal

[TR] Software Defined Radioya Giriş

· Mehmet Ozan Ünal

Herkese Merhabalar!

Bugünkü yazımda yeni bir hobimden bahsetmet istiyorum. Yeni hobim, “Software defined radio”. Bu aslında bir rf modulü, Farkı ise belli frekans aralığında dinleme yapabilmesi. Yani bu sayede farklı frekanslardaki radyo dalgalarını alıp inceleyebilir, çözümleyebilirsiniz. SDR hakkında deneysel bir şeyler yapmak isterseniz en iyi yöntem bilgisayar için ucuz tv alıcılarından almak. Ben Aliexpress sitesinden 10 $ aldım. En ucuz SDR’ler genelde RTL2832U+R820T çip setlidir. Benim aldığım modül 25MHz - 1700MHz arası tarama yapabiliyor. Kendi anteni ve kumandasıyla beraber geldi. Genelde bu modullerle gelen antenlerle FMden başka bi şey dinleyebilmek pek mümkün olmuyor. Fakat geliştirilen uygun antenlerle Uluslararası Uzay İstasyonundan(ISS) bile veri alabilmek mümkün. Bunlardan kurulumdan sonra bahsedeceğim.

Evet gelelim kullanma kısmına. Genelde yazılım olarak SDR# Programı kullanılıyor. Programın kullanımı oldukça kolay ve bir çok eklentisi bulunuyor. Bu yüzden ben de SDR# seçtim. Programı buradan indirebilirsiniz. Programın kurulumu oldukça basit o yüzden bu kısmı geçiyorum. Kurduktan sonra Driver değişimi yapmamız gerekiyor. Bunun için ise Zadig isimli programı kuallnabilirsiniz. Options’tan “Show All Devices” seçilir. Daha sonra “Bulk-In,Interface(Interface 0)” seçilir. Sağ taraftaki driver olarak “WinUSB” seçilir “Reinstall Driver” tıklanır ve uzun bir yükleme sürecinin ardından SDR# programı kullanıma hazırdır. İlk uygulama olarak FM dinleme uygulaması yaptım çünkü ekstra anten gerektirmiyor. Modulü denemek için ideal bir uygulama. Ayar butonuna tıklayıp ayarları aşağıdaki gibi yapıyoruz.

Radio sekmesinin altına WFM seçilir. Alttaki ayarları bu uygulama için değiştirmeye gerek yok.

Gerekli ayarlar yapıldığında  SDR# görüntüsü bu şekilde olacak. Sinyalin yüksek olduğu yerleri kırmızı renkten farkedebilirsiniz. Farklı kanallar ayrı ayrı gözükecektir.

Gelelim Sdr ile yapabileceklerinize: FM radio dinlenebilir, karasal TV yayınına bağlanabilir, ISS den veri almak, NOAA Hava durumu uydularından veri ve resim almak(Wxtoimg), amatör radyo bandında iletişim kurmak, uçakların koordinant verilerini almak, GPS uydularına bağlanmak gibi uygun frekans aralığında iletişim kurulabilir. Tabi ki uygun anten gereklidir. Bunlardan sonraki yazılarımda bahsedeceğim. Tekrar görüşmek üzere..